Orzechowiec
W tym roku wyjątkowo postanowiłam je upiec o jeden raz więcej, ponieważ wyprawiałam dużą imprezę, celebrujac 4 okazje za jednym razem. Dzięki temu mam okazję podzielić się z Wami tym przepisem i zdjęciami przed świętami.
Jest to wyjątkowe
ciasto bo baze trzeba upiec kilka dni wcześniej przed ostatecznym jego
skonsumowaniem, a to wszystko dlatego, że jest ono
trochę podobne do piernika (ale nie w
smaku), więc z każdym dniem staje się bardziej
miękkie i smaczniejsze.
• C I A S T O
•
· 1/2 kg mąki (3 szklanki i trochę)
· 20 dkg cukru ( niepełna
szklanka )
· 20 dkg tłuszczu (masło)
· 2 łyżki mleka
· 2 jaja
· 2 łyżki miodu
· 1,5 łyżeczki sody
· około 30 dag orzechów (1,75 szklanki)
Tłuszcz, cukier, mleko
i miód rozpuścić w garnku i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę wsypać do miski, dodać ubite jaja i wsypać sodę.
Rozpuszczony,
niezbyt gorący towar wlać do miski i zagnieść wszystko.
Podzielić na 2 połowy i wyłożyć na dobrze
wysmarowane blachy.
Ø najlepiej
uŻyć jednej płytkiej blachy, aby łatwiej było wyciĄgnać ciasto
Na
jedną część położyć orzechy.
Ø ja zawsze
dodajĘ na dwie bo lubiĘ jak jest duŻo orzechów
Piec
około 15 minut w 200°. Wyciągnąć kiedy sie
zarumieni.
Odstawić pod przykryciem na
okolo 3-4 dni, aby placek trochę zmiękł.
• K R E M
•
· 1 1/2 szklanki mleka
· 1/2 szklanki cukru
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 cukry waniliowe
· 1 kostka masła
1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Mąkę wymieszać z resztą mleka i dodać do gotującego mleka, aby zrobił się budyń.
Gdy
wystygnie dodać masło i zmiksować.
Przełożyć placki kremem i polać polewą czekoladową.
Ø aby
zrobić polewĘ, ja mieszam cukier puder, ciemne kakao lub takie do picia z wodĄ.
♡
S M A C Z N E G O ♡
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz