Orzechowiec
W tym roku wyjątkowo postanowiłam je upiec o jeden raz więcej, ponieważ wyprawiałam dużą imprezę, celebrujac 4 okazje za jednym razem. Dzięki temu mam okazję podzielić się z Wami tym przepisem i zdjęciami przed świętami.
   Jest to wyjątkowe
ciasto bo baze trzeba upiec kilka dni wcześniej przed ostatecznym jego
skonsumowaniem, a to wszystko dlatego, że jest ono
trochę podobne do piernika (ale nie w
smaku), więc z każdym dniem staje się bardziej
miękkie i smaczniejsze.
•  C I A S T O 
•
·     1/2 kg mąki (3 szklanki i trochę)
·     20 dkg cukru ( niepełna
szklanka )
·     20 dkg tłuszczu (masło)
·     2 łyżki mleka
·     2 jaja
·     2 łyżki miodu
·     1,5 łyżeczki sody
·     około 30 dag orzechów (1,75 szklanki)
Tłuszcz, cukier, mleko
i miód rozpuścić w garnku i odstawić do ostygnięcia. 
Mąkę wsypać do miski, dodać ubite jaja i wsypać sodę. 
Rozpuszczony,
niezbyt gorący towar wlać do miski i zagnieść wszystko.
Podzielić na 2 połowy i wyłożyć na dobrze
wysmarowane blachy. 
  Ø  najlepiej
uŻyć jednej płytkiej blachy, aby łatwiej było wyciĄgnać ciasto
Na
jedną część położyć orzechy. 
  Ø ja zawsze
dodajĘ na dwie bo lubiĘ jak jest duŻo orzechów 
Piec
około 15 minut w 200°. Wyciągnąć kiedy sie
zarumieni.
Odstawić pod przykryciem na
okolo 3-4 dni, aby placek trochę zmiękł.
•  K R E M 
•
·     1 1/2 szklanki mleka
·     1/2 szklanki cukru
·     2 łyżki mąki pszennej
·     2 łyżki mąki ziemniaczanej
·     2 cukry waniliowe
·     1 kostka masła
1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 
Mąkę wymieszać z resztą mleka i dodać do gotującego mleka, aby zrobił się budyń. 
Gdy
wystygnie dodać masło i zmiksować.
Przełożyć placki kremem i polać polewą czekoladową. 
  Ø aby
zrobić polewĘ, ja mieszam cukier puder, ciemne kakao lub takie do picia z wodĄ.
♡
 S M A C Z N E G O  ♡

 











Brak komentarzy:
Prześlij komentarz